Z visokimi petami na potovanje


Prvič, ko sem se odpravljala v Južno Ameriko, mi ni bilo niti približno jasno kako naj spakiram celo kopalnico in pol garderobe v 60 litrski nahrbtnik.

Poleg tega, da nahrbtnika sploh še nisem imela. Vedela sem samo to, da nočem imeti klasičnega nahrbtnika na katerega se moraš postaviti na glavo, da kaj najdeš. Kajti tiste nogavice, ki jih iščeš so zmeraj na dnu. Hotela sem takega, ki se odpre kot potovalka. Z zadrgo na treh straneh. A ko sem ga hotela kupiti, mi je prodajalec, glede na to, da je bil plan 14 dni trekanja po Patagoniji, svetoval kombinacijo. Na polovico se odpre kot potovalka, na polovico kot klasičen nahrbtnik. Predvsem pomembno je ogrodje nahrbtnika. Kako ti ustrezajo naramnice in nastavljivost pasu, ki se mora usesti na boke, da uboga ramena ne nosijo celotne teže.

Slika
Druga pomembna stvar so pohodni čevlji. Ne bom vam povedala katere sem kupila jaz, a izbrala sem najboljše. Pa nisem imela sreče, temveč sem cel teden skakala po trgovinah in obula najmanj 30 parov čevljev. Na koncu sem izbrala nizke trek čevlje, ki so celi še danes, pa sem z njimi prepešačila Patagonijo in Nepal. Pa na Uršlji gori sem tudi bila z njimi…
Spalna vreča je tudi eden izmed začetnih stroškov. Če na potovanju veliko hodiš, se splača kupovati dražjo opremo, ki je praviloma lažja in zavzame manj prostora. Idealna spalka je puhasta (bolj diha od sintetične), največ 800 gramska, zavzame pa manj prostora kot poštena štruca kruha. Bodite pozorni tudi na zapiranje, kajti ene spalke se odprejo samo do polovice. Take spalke so primerne za bolj mrzle noči, kajti pri zadrgi uhaja toplota. Jaz imam vseeno raje spalko, ki se odpre do konca, kajti tako lažje zlezeš komu »na obisk« ali pa na morju iztegneš nogo iz šotora.

Potem pa spisek stvari, ki jih potrebuješ za potovanje po Južni Ameriki:

Slika

– mala svetilka za na glavo
– smučarsko perilo
– anorak
– pelerino pod katero lahko skrijete tudi nahrbtnik
– nogavice, ki so prirejene za pohodništvo (primerno ojačane), vsaj ene visoke in ene nizke in navadne nogaviec
– spodnje perilo
– natikači za preobuti (teve ali havajanke)
– čevlji ali superge za vsak dan
– flis
– jopica ali pulover na kapuco (zelo praktično)
– pohodne hlače in ene navadne hlače
– kratke majice
– kapa in kapa s ščitnikom
– tanek šal (pašmina) je zmeraj dobrodošel. Zaščiti te pred radovednimi pogledi, prepihom ali močnim soncem.
– vsaj 2 bolj tanki brisači, da se hitreje posušita
– kopalke
– kratke hlače
– sončna očala
– rutka proti prahu (ali maska; ko se voziš čez puščavo se zna zelo prašiti)
– vlažilni robčki

Toaletna torbica: milo, zobna ščetka, krema za obraz, krema z visokim zaščitnim faktorjem, šampon&balzam (2in1), krema za roke, labello ali vazelin, majhna vrečka pralnega praška, palčke za ušesa, škarjice za nohte.

Medicinski paket: antibiotiki širokega spektra, nekaj za zaprtje (linex, seldiar) in nekaj za odprtje (verolax), proti višinski bolezni (diamox), aspirin, gaza, obliži, tablete proti slabosti, uspavalne tablete (če imate problem s spanjem na avtobusu ali avionu). In vsaj en zvitek wc papirja. Sem spada tudi knjižica z vpisanimi cepljenji (rumena mrzlica obvezno, hepatitis po želji). Če potujete po predelu, kjer razsaja malarija, potem imejte s sabo repelent. Najbolje je kupiti lokalnega, ker tisti zagotovo deluje. Poleg tega ni neumno vzeti s sabo repelenta, ki se ga priključi na elektriko in lepo deluje tudi ponoči.

Slika

Potni list mora biti veljaven še vsaj 6 mesecev, plačujete lahko z dolarji ali euri. Potovalni čeki so priporočljivi, sploh če ste bolj luftarske sorte in se zna zgoditi, da vas bodo oropali. Je pa res, da so pri menjavi potovalnih čekov višje provizije kot pri menjavi gotovine. In ponavadi jih vzamejo samo na banki.
Ne pozabite na zdravstveno zavarovanje (Coris ali Vzajemna).

Babji problemi

Tamponi? Tam nimajo teh, ki si jih navajena, zato jih vzemi s sabo kolikor jih boš potrebovala.
Make up? Jaz zmeraj vzamem s sabo maskaro, ki jo lahko odstranim s tekočo vodo, kremo, ki je namenjena velikim temperaturnim in vremenskim razlikam, odličen deodorant in to je bolj kot ne to. Na uho vam prišepnem, da potem smukem v torbico še kakšen lip gloss, črno barvico, testerček parfuma, lak za nohte in aceton, vato, pinceto, pilico, britvico.

Slika

Kaj posebnega za obleči? Jaz ne prakticiram navade stran metanja starih majic. Če grem na dolgo potovanje to pomeni, da bom tistih nekaj cunj nosila 3 mesece. Zato naj bodo kvalitetne, med seboj barvno usklajene, primerne za čez dan, včasih tudi za kako nobel večerjo, za na žur, in ni treba, da se sprehajaš po Buenos Airesu v tevah čez štrikane štumfe, poleg pa kratke hlače in od čika zažgan flis. Cigarete se dobijo povsod, prav tako se lahko povsod kadi. Čike prodajajo na ulici, v trgovinah. Lahko kupiš samo enega ali pa celo škatlo. So cenejši in boljši kot pri nas.
Res je, marsikaj se kupi na poti. Od nakita, do preproge, a če imaš nogo večjo od številke 43, potem v Južni Ameriki zate ni čevljev razen belih košarkaških superg. Pa to ni več babji problem. Ali pa tudi…

Kar se varnosti tiče: obvezno prakticirajte »pedertošno«. Kakorkoli noseča izgledaš v njej, je boljše biti noseča in imeti še za kak mesec potovanja, kot pa biti suha v vseh pomenih besede. Denar lahko pustite v sefu v recepciji, a vsakokrat preštejte denar in z receptorjem oba podpišita spisek denarja, da ne bo potem prišlo do kakšnih nepotrebnih nesporazumov.
Zmeraj pride prav kakšna veriga in ključavnica. Da prikleneš nahrbtnik na posteljo, recimo.
Če boste veliko fotografirali in nimate dovolj spominskih kartic, kar pomeni, da boste slike zapekli na CD, vzamite s sabo Tupperware posodo v kateri bodo cd-ji na varnem, ko bodo vaš nahrbtnik metali z avtobusa.
Poskusite čim prej dobiti zdravo barvo v obraz, zmečkajte majico in scufajte lase,  poskusite se čim bolj stopiti z množico, ne vzbujajte pozornosti z nahrbtnikom Dolce & Gabbana in čim prej se naučite nekaj osnovnih fraz.
Prej ko boste izgledali kot izkušen popotnik, bolje za vas. To pomeni, da imate lokalne finte v malem prstu in boste prebutali vsakega, ki se vas bo drznil nategniti.

Slika

Kaj vzeti v manjši nahrbtnik, ki bo šel z vami na avion?
Ni rečeno, da bo vaš velik nahrbtnik dejansko prispel na končno destinacijo. Mogoče ga bodo namesto v Limo poslali v Kuala Lumpur. In boste morali nekaj dni preživeti brez. Zato vzamite s sabo osnovne toaletne potrebščine, kakšno rezervno majico in spodnje hlačke, predvsem pa vse dokumente in denar. Fotoaparat, kamero, iPoda. Pa kakšno knjigo, da ne boste na avionu umrli dolgega časa.

Želim vam lepo in varno potovanje!

Aja, pa visoke pete odpadejo.
Lahko jih pa kupite na koncu potovanja in se z njimi ponosno podate na hudo žurko, ki bo zakoličila nepozabno potovanje.

Advertisements
Kategorije:ŠTIKLE & RUKZOK
%d bloggers like this: