No, iskreno upam, da se tudi vam že pozna, da po temi hodite iz službe.
Kar posledično pomeni dober izgovor za konec rekreacije v naravi.
Zato vam ponujam rešitev iz narave: smrdljivo shujševalno zeljno župo.
Pa saj juha v štartu niti ni tako napačna, a po nekaj dneh odpovedovanja siru, salamam in čokoladnim piškotom, bi ti šla na živce tudi mamina goveja juha.
Ker je fora ravno v tem: da ješ zeljno juho in popolnoma nič drugega!
Maksimalno en teden. Več je strogo prepovedano! Pa ne zato, ker bi si jaz to izmislila…
Torej:
– 1 velik por (od korenine do vrh listov), za 1-2 cm pokriješ dno veliiikega piskra (v enem receptu piše 6 malih čebul).
– 1 srednje velika glava zelja
– 2 papriki
– pol gomolja zelene
– 2 velika korenčka
– 250 dcl pelatov
– sol, kumina, poper, čili
– po želji še malo cvetače, stročjega fižola, a to je že luksuz.
Por narežeš na tanke kolobarje in pražiš na 3 žlicah olivnega olja.
Ko postekleni, dodaš na kolobarje narezano korenje in pražiš. Prav lepo diši tudi en strok popraženega česna.
Dodaj na tanke rezance narezano zelje, kumino, poper, pol žličke čilija, zeleno (narezano na velike krhlje; da jo na koncu lahko pobereš ven, ker je res fuj za jest – a super odvaja vodo).
Zaliješ z vodo. Koliko? Toliko, da je lepo zalita vsa zelenjava.
V pečici opečeš papriko, jo olupiš, odstraniš semena in narežeš v juho.
Kuhaš cca. 1,5 ure.
Namig: jaz zelja ne narežem na popolnoma ozke rezance, ker je po 2 dneh pajsanja nagravžno.
Drug namig: pripravi wc papir. Bo zelo živahno!
To je osnovni recept. Lahko posebej nasekljaš še olive+inčune in na koncu za cir dodaš. Ali pa malo parmezana. Ampak vsako odstopanje je goljufanje samega sebe. V obdobju zeljanja odsvetujejo tudi pitje alkohola. Kar bo v prihodnjih dneh veseljačenja ob prazniku vina zelo zahtevno dejanje.
Javite, kako vam gre. Jaz začnem v ponedeljek. Kateri ponedeljek, pa še ne vem….
Komentiraj!