Recept za milijon orgazmov


Je že tako, da se ženske na začetku razmerja rade afnamo. Se delamo fine, ezoterične, razvajene mrhe, ki jim je treba vse prinest k riti.
Ampak smo tudi dovolj  zabite, da prav kmalu sklonimo glavo in priznamo, da suši s težavo spravimo po grlu, da imamo raje mrzlo pivo od roza mehurčkov in, da so najbrž godalni kvarteti v cerkvi Svetega Engakrižanegapač, najbrž super – če si naglušen in slep.

Če imaš prekleto srečo in so ob tvojem rojstvu vilinke pocrkale od plesa okrog tvoje postelje, potem tudi on prizna, da ima raje domačo govejo juho in skakanje z odra med koncertom Sepulture.

Takrat se ženkam posveti, da tale je pa terna in, bog ne daj, ga kje izgubiti. In ga začnejo razvajati.
Pojavi se vprašanje za milijon orgazmov:  kaj mu skuhati, da bo padel na rit in bo na veke vekov ljubil samo mene?

Najbrž je odvisno tudi od starosti. Če si stara 16 let, bo peka potice res malo pretirana zadeva, za zaljubljene penzioniste pa surova riba najbrž res ne pride v poštev. Saj že s tisto v hlačah nima kaj za početi…

Preden nas mine tek do hrane, vam predlagam en preprost morski menu, ki bo postavil nove mejnike prvega pravega randija.

Čeprav bi sedaj, glede na vreme, bolj pasala kaka jed na žlico, moramo ohraniti romantiko in res ni fajn zasmraditi kuhinje s prepraženo čebulo, pomešano s cigaretnim vonjem in izparjenim vinom.
Torej, konec nakladanja, lotimo se recepta:

Za predjed bi naredili Sladki Ceviche ( »seviče«).
Ceviche je tipična peruanska jed, ki jo prvič malo težko spraviš po grlu. Originalni ceviche so koščki surove ribe, čebule, paradižnika in koriandra marinirani v limoninem soku, začinjeni s soljo, poprom in čilijem.
No, jaz to naredim malo drugače.
Za v ribarnico oblečem kratko krilo in mežikam prodajalcu, da mi da 2 res sveža divja brancina.
Enega mi sfilira, drugega pa ne pipne, ker bomo za glavno jed potrebovali brancina, ki mu nismo odstranili lusk, samo čreva so obležala na plotu.

Doma najprej pošteno nabrusim nož in sfiliranega brancina v tankih plasteh režem z vrha. Kot bi delala goveji carpaccio. Evo. Čisto take tanke in čim bolj široke rezine.
Stisnem 3 pomaranče in 3 limone. Vsako v svojo posodico.
Koščke brancina najprej namočim v pomarančnem  soku in pustim slabe pol ure in nato dodam še sok limon.
To je pomemben detajl: najprej pomaranča, nato limona. Limona bi surovo ribo preveč »svcrla«.
Posolim, dodam nekaj kolesc čilija in pustim, da se vse skupaj marinira vsaj 3 ure.
Olupljeno melono (lahko tudi hruško)  s strgalnikom za krompir narežem na tanke rezine.

Na krožnik dam malo rukole (čeprav mi gre ta plevel pošteno na jetra, ker ga povsod turijo) in če se le da, jo zamenjam z motovilcem. A njen ostri okus lepo zaziblje sladkost melone in citrusov.
Torej malo rukole, na njo previdno listke melone, na vrh pa lepo razprostrem odcejene kose mariniranega brancina. Po vrhu še malo popra in soli, za piko na i pa narišem še nekaj vijug s kostanjevim medom in posujem z granatnim jabolkom.

Medtem, ko se vidva bašeta  s tole dobroto in se neumno hihitata, se v pečici peče brancin v soli.
To je najbolj simpl priprava ribe. Ali pa se samo meni zdi tako in je v resnici strašno zakomplicirana, ampak moj brancin v soli je res za prste polizat, zato predvidevam, da bo kar OK, če tole delim z vami.

Torej brancin je lepo opran in osušen. Notranjost ribe nasolimo, napolnimo s tremi stroki česna in vejico rožmarina.
Pekač obložim s aluminijasto folijo.
Površino, na katero bomo položili ribo, prekrijemo s soljo, nanjo položimo ribo.
Ribi s folijo zaščitimo odprt trebuh in tako preprečimo uhajanje soli v ribo.
Ribo pošteno skrijemo pod piramido soli.

Ribo v skafandru soli porinem na pečico, ki je predhodno ogreta na 180˙C.
Kilogramski brancin se bo pekel približno eno uro. Sol mora postati trda ko kamen.
S kladivom skafander previdno razbijte in odstranite sol ter vrhnjo plast kože. Ni za jest. Fuj.
Ribo previdno odprite in jo razdelite na krožnika.

Poleg lahko dodate kuhan krompir, rahlo prelit z olivnim oljem s tartufi.

Za sladico si pa ti!
Pa dober tek!

Kategorije:PAVLA ŠVOHTags: , , , ,

1 comment

  1. Super Ula! Samo tri malenkostne pripombe.Cheviche je tipicna latinoameriska jed (namesto surove ribe so lahko tudi raki). Limono lahko zamenjas z limeto. Melono oz hrusko pa z na tanke listice narezanim kokosovim orehom ali zeleno papajo!
    Buen provecho!

Komentiraj!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: