Ljubljana in njeni hipsterski lokali


Dajmo najprej razčistit kdo so hipsterji: hipsterji so retro metroseksualci. Taka je formalna definicija. Ampak, kako ti vragi sploh zgledajo?
V principu so to metroseksualci s podpisom Adija Daslerja, ki se je v Braziliji poročil s Tomom Fordom, ki je rodil sina z brki. Si že predstavljate? To so tisti fantje, ki sicer nosijo privihane ovratnike polo majčk, poleg pa Ray Ban Wayfarer očala s hlačami sredi riti. Če imajo srečo, vozijo Ciao motorčke, če pa ne, pa bicikle od starega fotra. Večina izmed njih dela v oglaševanju, skoraj vsi pa skejtajo, vejkajo in bordajo…. Taki Bagole v malem, no, brez picerije na Cankovi.

In tile hipsterji se zbirajo po določenih lokalih. Kje jih najti?
Obstajajo lokali, kjer se radi dobivajo, a vsi vemo, da se te lokacije iz leta v leto spreminjajo. So kot člani tajne lože, ki ustvarja trende.

Potem pa se pojavi vprašanje: si želiš biti del njih ali bi oni brez tebe sploh ne bili to, kar si mislijo, da so? Ali jih tvoja družba dela to, kar so? Bi bili brez tebe, kmeta brez zemlje in brez polo ovratnika, sploh zanimivi?

Midva sva se odločila iti na pijačo po njihovih lokalih. Spiti v vsakem lokalu v Ljubljani točno eno pijačo. Hkrati oceniti, ali sploh poznava njihova tajna gnezda in sproti oceniti ponudbo lokalov.

Trenutno je najbolj priljubljen TOZD. Bivši Drago F. Tinta. Ki slovi po organski kavi, dobri ponudbi vin in je pač kul plejsič (po hipstersko, op.p.), kjer se zbira del ljubljanske družbe.
Kava je res kul. In muzika tudi. Po stenah imajo obešena kolesa, za katere bi najbrž marsikdo dal klepat jajca. A ker sem se odločila, da letos raje nič ne jem, kot da se ukvarjam s športom, so mi všeč, kot stenski dodatek, v principu mi pa dol visi za njih.
Natakarice so se po začetnih rdečih licih, nerodnosti, pozabljivosti in podobnih motečih momentih naučile biti – fajn punce. Simpatične, prijazne in dejansko uporabljajo mimiko telesa.
Ob njihovi ponudbi vin sem se odločila za dodaten kriterij.
Kaj mi hipsterski lokali nudijo za 3,50€?

Pri njih sem dobila belo Burjo, prijazen nasmeh, potetovirano ramo, pogled na Ljubljanico in vodo v stekleničkah, ki smo jih uporabljali v osnovni šoli ob kemijskih poskusih. Klinc, bil je pač 30. april, vsi znanci na morju in v lokalu so kraljevali naključni mimoidoči. Nekaj turistov in nekaj enakih luzerjev, kot midva, ki sva morala priti prej z morja, da sva se danes štemplala v službi.
TOZD na FB.


Turnejo od šanka do šanka sva nadaljevala v LP-ju. Glede ne obisk je lokal letos izgubil del svoje klientele. Ki se je premaknila v TOZD. Se pravi, da sva korakala nazaj v preteklost. Razen družbe, ki je tam praznovala 15. obletnico mature, nekaj fantov je dejansko imelo brke in ozke šale, je bil lokal prazen. Se pravi, da se tam dejansko dobivajo zmeraj samo širše družbe in je za en povprečen par zadnja izbira? Kaj pa vem, za 3,20€ so mi ponudili Sivi pinot Fernando. Ki beli Burji ne seže do kolen. In 4 olive. Bela burja pri njih stane 4,00€. Ali so 4 olive res vredne 0,50€?
LP na FB.


Naslednji šank je bil slavni Od Žmauca sosed pa ud brata prjatu. Lokal, kamor dolgo nisem upala stopiti. Vse dokler nisem spoznala prve družbe, ki je tam operirala in modrovala vse poletne večere. Sicer ti ob hitri kavi ponudijo tudi časopis. A kaj ti bo časopis, če kava ni fina in si kelnarji mislijo, da držijo boga za jajca, če tam strežejo?
Ta večer so bile vse mize polne. A ne dredov in jointov, temveč alpinistov, ki so razglabljali o Sfingi in kolesarjenju ob Gardskem jezeru. Jp, jutri zjutraj so krenili zdravemu življenju naproti. Ki brez jointov in snuza ni vredno vseh naporov. Se pravi, da so se vsi intelektualci preselili k Novakovim, pri Žmavcu so pa ostali samo še gorski umovalci.
Za 3,50 so mi ponudli Fructalovo viljamovko. 0,30 dcl. Raje sem se odločila za aperolspritz. Ki so mu manjkali mehurčki. In se je utopil v ledenih kockah. Za 3,50€ bi dobila tudi sendvič s poli. Če koga slučajno zanima…
Žmauc na FB.

Žmaučev šank sva raje zamenjala za znani stopnici v BiKoFeju. V LP-ju so nama prijazno namignili, da bova tam našla svoje hipsterje. Pa sva našla samo v črno oblečene visokorasle dedce z afganistanskimi rutami, ki so se slinili nad turistkami v ozkih oblekcah, in natikačih. Nad belimi nogami brez žab.
Za 3,50€ so mi natočili ginger-pelinkovec. Vrhunska izbira, če se hočeš iti domov rikverc…
Natakarji so bili najprijaznejši od vseh. Mogoče zato, ker so bili najbolj luštni in jaz do njih najbolj medena. V glavnem, dober plac. Za vse tiste s poniji. Ki imajo radi na stenah obešene superge in z mrliči poslikane sekrete brez pokrova.
BiKoFe na FB.

Zadnja postojanka je bil Dvorni bar. Kjer skoraj ne moreš falit. A mi je ratalo. Zaradi svoje cenovne omejitve. Za 3,50€ sem dobila Cabernet Sauvignon od Tilie. Sicer sem poleg pričakovala še karto za hokejsko tekmo, a menda to ni ista firma…
So bile pa najbrž olive, ki so jih šenkali, z drsališča. Ko je še Vnuk zabijal gole. Kar je bilo slabo presenečenje glede na njihove odlične tapase s kozjim sirom in tarufi.

Dvorni bar na FB.

Če me zdaj vprašate, kam grem naslednjič…

Mogoče k Mačku. Kjer imajo najbolj zoprne kelnarje, zanič kavo, na stranišču nikoli ni WC papirja, imajo pa letos eno plus točko – strežejo portofresh. Seksi poletni pijačo iz porto vina, tonika in mete.
Na kavo in dolg čvek bom šla v TOZD, na kozarec vina pa še zmeraj v Dvorni bar. Rose od Batiča in en tapas. Ali tri. Ali veste, da je cela steklenica vina manj kot 20,00€, medtem, ko je kozarec 3,20€? Računajte, se splača!

Aja, pa Zlata ribica je bila polna. Nimaš kaj, turisti so že okupirali Ljubljano.

Škoda, da ne vedo, kje strežejo najboljšo kavo in kje najboljše prigrizke.
Ali tudi nam na potovanjih zmanjka točno tistih nekaj metrov do top placa? Z brki, polo ovratniki ter domačinke z zagorelimi nogami.
Če imaš res srečo, so celo brez brk…

Kategorije:PAVLA ŠVOHOznake: , , , , , , , , ,

5 comments

  1. Aja, pa večina hipsterjev je ponavadi v nedeljo popoldne še včerajšnjih pri Frizerju.

  2. hm….. a je to CITY MAGAZIN by UP ??…. hm…. je pa..koristno seveda…

  3. nope, to ni Citiy magazin, je moj Brlog, kjer pišem o stvareh, ki jih imam jaz rada. Ali pa ne.

  4. “Ali veste, da je cela steklenica vina manj kot 20,00€, medtem, ko je kozarec 3,20€? Računajte, se splača!”
    Računam, 7 x 3.20 € = 22,40 € 🙂

Komentiraj!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: