Pri naših letih se težko sprijaznimo z dejstvom, da lahko pod povešenimi joški nosimo svinčnike. Z lastno lenobo in trebuhom, ki ga zvečer parkiramo poleg sebe, se nam pač ni treba.
Zato skrbimo za pravilno prehrano. Jaz zagovarjam dejstvo, da je vsak poskus zdravega prehranjevanja boljši od ignorance. In je vsak kos pice, burek, čevapčiči ali kos štrudla samo brca v rit, da smo vsaj naslednji dan malo bolj skromne pri ofenzivi na hladilnik.
Sama spadam med prežvekovalke, ki zmeraj meljejo. Pred televizijo, ob knjigi, med likanjem, sploh pa v avtu. Zato sem našla recept, ki mi pomaga nategniti samo sebe.
Če se mi le da, si spečem krekerje in jih skrivam po omarah in predalih, da mi jih kdo drug ne pohrusta. Ker so res super dobri.
Recept je preprost:
– 100g sončničnih semen
– 100g bučnih semen
– 2 naribana korenčka
– 1 manjša bučka
– 6 kosov sušenega paradižnika
– 2 stroka česna
– Origano, bazilika
Korenje in bučko naribam. Semena grobo zmeljem. Ko so zmleta na tričetrt, dodam še paradižnik, česen in dišavnice. Vse skupaj meljem, da se vse lepo poveže.
Na pekač položim peki papir in nanj čisto na tanko nanesem maso. Najboljše je maso čisto na tanko razporediti kar z rokami. Pred peko jo razrežem na kvadratke s tistim okroglim nožem za rezanje pice.
Pečico ogrejem na 70 stopinij in v njej sušim krekerje vsaj 3 ure. Vrat pečice ne zaprem do konce, temveč med njih vtaknem kuhalnico, da lahko vlaga pobegne iz pečice.
Po originalnem receptu bi morala krekerje sušiti v dehidratorju ali 9 ur v ventilatorski pečici. Ampak toliko časa na dan pa res ne moremo nameniti zdravju, mar ne? Raje ga preživim na koktejlih s prijateljicami…
Pa še 2 trika:
Vsak od nas je že ziher zagonil preveč denarja za preveč zelene in neokusne mange. Itak, saj nismo na Filipinih, kjer so najbolj medeni in najbolj dišeči. Skratka, mango zaviješ v časopisni papir in ga pustiš pri miru nekaj dni. Na koncu priporočam še polpenzion v hladilniku. O lupljenje se ne bom spuščala, a meni je končno ratalo doma pridelati okusen kos sadja.
Drugi trik se nanaša na avokado: med zorenjem se nikakor ne sme dotikati agrumov. Takrat postane nitast. Če pa ga nekj dni pustite v objemu banan, bo postal ravno prav zrel, mehek in okusen.
Pa dober tek.
Klinc pa zdravje, naslednjič vem dam recept za osvežilen porto-fresh…
Komentiraj!