LJUBLJANČANI SO KSENOFOBI


Korošci smo v Ljubljani še po 15 letih še zmeraj smrdljivi priseljenci.
Kar je nekoč zelo slikovito opisala ljubljanska dama: »Zmeraj boš ostala navadna kmetica, zato se raje vrni tja od koder si prišla«.

Kamorkoli se preseliš, greš sosedom na jetra.

Ker jim kradeš velecenjen zrak, ki ga dihajo v svoja meščanska pljuča. Ker si se razvampiril v meščanski hiši, kjer bi morali živeti samo zdravniki in veleposlaniki. Ker hodiš po pločniku za katerega so njihovi očetje prelivali kri. Njihova nadutost je večja od kvadratur njihovih stanovanj, ki jih ne morejo vzdrževati.
V vsej svoji pomembnosti pozabljajo na osnove svoje drage vzgoje. Na vljudnost. In spoštovanje.
Obravnavajo te kot izgubljeno kozo, ki se je pomotoma znašla sredi njihovih pašnikov.
Na hodniku te ne pozdravljajo, ti deset čez deseto zvečer pošiljajo policijo za vrat in so s strani boga pooblaščeni nadzorniki parkirišč.
Do pred kratkim je bila vice maršalka poveljstva nad najinim parkirnim prostorom dr. Novakova. Svoje bogate in pestre dneve je preživljala za zaveso svojega stanovanja in prišleke opozarjala, kje jim je mesto. Kje lahko parkiramo. Kdaj lahko parkiramo. Kako lahko parkiramo.
Tu ni bila prav nič manirilih.
Kučma iz polarne lisice ji je stala postrani, ko je zaripla v obraz kazala sredinca skozi priprto okno.
V pritličju je imela zapitega slugo, ki je na njen ukaz spuščal gume in krivil brisalce.

A očitno je gospa Novakova iztrošena hudičevka iz osmega kroga pekla in je skozi leta njen strup zvodenel.
Hudič so mladi stanovalci v novi soseski. Sicer ne vem točno, koliko so stari, ker raje na skrivaj oprezajo za novimi stanovalci. Imajo bolj prefinjene metode zastrupljanja priseljenih podgan. Predvsem znajo pisati na računalnik. Dolge in žaljive traktate novim sosedom.
Mogoče Korošci nismo tako omikani, kot ljubljanski škrici. Čudno govorimo in do nas vodijo res slabe ceste. Smo od boga pozabljeni daleč za Hudo luknjo in večina ljudi je na robu preživetja.
A osnovne manire imamo. Ostali smo topli in prijazni. Pozdravljamo sosede na cesti in jim pomagamo, ko jim krave zbezljajo na cesto.
Spodnja slika pove vse. Veliko lažje je biti nesramen, kot povabiti soseda na kavo, mu ponuditi kos domače potice in ga prositi, če lahko drugič parkira pol metra nazaj.
Sori, Ljubljančani, vem, da niste vsi isti kreteni, ampak vaši sosedje mečejo prekleto slabo luč na vas.

BMW

Kategorije:LISICAMICA, FACEBOOKA KRALJICAOznake: , , , ,

14 comments

 1. Si me nasmejala s svojo pripovedno in interpretacijo in prav imaš, povsod se najdejo bedaki, na žalost. Je pa en zanimiv vic na temo Ljubljana … namreč kako je nastala. Precej časa nazaj, leta gospodovega, je bil na kraju kjer je sedja Ljubljana, velik kažipot in na njem puščice na katerih je pisalo: Notranjska, Primorska, Gorenjska … Dolenjska, Štajerska … V Ljubljani so ostali le tisti, ki so bili nepismeni 😉

 2. temu se po butalsko reče fovšija 🙂
  drugače mi je pa komentar od marjane zelo všeč. sploh ker je omenila Notranjsko (odkar je bila ujma, ljudje celo vedo da to obstaja 🙂 )

 3. Ni samo v Lj. tako, v večini mest in vasi je tako, brez skrbi… Priseljenci, fovšija… to jih enostavno vrže iz tira. Pač, možganski maloposestniki.

 4. uboga korošica … ob takih izjavah pa meni zraste pritisk. edini ksenofob tukaj si ti sama. očitno imaš sama s seboj problem, v svoji glavi, da si korošica. glej, če imaš toliko proti ljubljančanom, potem pojdi lepo nazaj na koroško. iz tvoje objave kriči sovraštvo, jeza in nesramnost. praviš pa, da imate vi še vedno osnovne manire, da ste prijazni in topli. a res?

  da ne bo pomote. ja, sem ljubljančanka in tudi meni so policaji zvonili in sosedje v bloku puščali razne listke, tedensko (najbrž zato, ker je moja mati korošica). in ne samo meni, tudi drugim. če ne živiš v hiši in nimaš kilometre okoli svojega zemljišča na katerem lahko delaš kar želiš, ampak živiš v bloku kjer je še 100 drugih raznoraznih ljudi, vsak s svojo kulturo, potem enostavno ne moreš pričakovati, da ti bo vsak kuhal kavo in pekel potico, te trepljal po ramenih in ti kot otroku od besede do besede lepo toplo in prijazno razlagal, da tukaj nisi edini, da pomisli malo še na ostale živeče v tej stavbi, sosede. to se sicer od tebe pričakuje samoumevno …

  in še nekaj, sem živela že marsikje v sloveniji, povsod se najdejo ljudje ki imajo toliko za povedati proti ljubljančanom. gorenci, dolenci, štajerci, primorci, … vsi. ampak očitno to ni dovolj, še ti priseljenci iz teh krajev v ljubljano, ljubljančanom ne dajo miru, še v našem rodnem kraju vas mormo poslušat. lahko greste živeti tudi kam drugam, veste, zemlja je velik planet.

 5. Joj, no. Celih 22 let sem priseljenka v beli Ljubljani, pa nikoli nisem imela občutka, da sem kaj manj. Je pa res, da vedno, ko se vrnem domov, izvem, da smo “Ljubljančani” in Ljubljančani nekaj več.

  Slabo parkiranje in pasivna agresivnost sta samo dve plati iste medalje.

 6. Žal je bila moja izkušnja na koroškem ista … ”Zgini nazaj v Ljubljano.”, ”Kaj pa ti znaš narediti, itag si razvajena Ljubljančanka?”, ”Vi v Ljubljani ste tega krivi!” … in podobne izjave. Vedno sem pa vsega kriva zaradi tega, ker imam ljubljansko registracijo.

  Tako, da … tudi če se ti to dogaja v Ljubljani, ne misli, da se take in podobne stvari ne dogajajo drugim na koroškem. 🙂

  Lp

 7. Taja, ti ljubljanska perla, si samo potrdila, kar trdi avtorica. Ljubljančani si celo sami sebi greste na živce. Tečni ste k drek 🙂

 8. Draga Urškaula, meni povsem dol visi od kod posamezen človek prihaja. Mi pa nikakor ne visi dol brezobzirno parkiranje na točno tej lokaciji, kjer si dobila listek in na vsaki drugi. Upam, da ne boš nikoli doživela tako bezobzirnih voznikov, ki parkirajo ravno tam kjer jim paše in jih ne zanima kako se bomo ostali vozniki znašli in prišli mimo parkiranega vozila ne da bi poškodovali parkirano ali svoje vozilo. Me prav zanima kako bi reagirala, če bi bila ti v vlogi voznika, ki mora vsak dan manevrirat in manevrirat, da pride mimo brezobzirno parkiranega vozila. Upam si trditi, da bi sledil zapis podoben tvojemu zdajšnjemu, samo, da bi bili Ljubljančani v tem primeru nemarni ksenofobi, ki namerno parkirajo tako, da ti ne moreš mimo brez manevriranje.

  Dobronamerno ti svetujem, da si kupi dovolilnico za parkiranje v coni C11 in parkiraj svoj avto na uradnih parkirnih mestih in to tako, da s svojim parkiranjem ne oviraš soljudi.

  Lep pozdrav,

  Sočlovek

 9. Haha, ne da ni bilo ekstra zabavno brati teh komentarjev, pa vendar folk: Imejte malo humorja, kajti vsaj jaz sem mislila, da je to glavni namen tega bloga=)ni treba vse tko resno vzet.

 10. Ljubljanska aroganca je nekaj, česar se ne da zanikat (nikakor pa tudi ne posploševat), marsikak oštir s ‘province’ bo znal podat lepo refleksijo tega.

  Se mi pa stvar zdi prilično nezdružljiva s problemom parkiranja. Tu je, jebiga treba biti obziren in imeti v mislih, da mora nekdo priti do garaže. Kljub temu kot uporabnik parkingov in cestne infrastrukture po Ljubljani opažam, da imajo razne podeželske tablice na cesti malo več problemov, ampak jebiga. Druge dimenzije. Širna prostranstva. Nobene gužve. Niso navajeni. Jim ne zamerim. Ne gre za zabitost, ampak še neprilagojenost situacijam. Pejte se, kot vozniško socializiran Ljubljančan vozit po kateremkoli velikem mestu, ki je tud kulturno malo oddaljen od naših klimatov pa bodite pametni.

  Skratka, lepo, in s stilom povedano.

 11. točn tak, po Ljubljani eno malo morje registracij iz drugih krajev, ki;

  -ne znajo uporabljat krožnih prometov
  -ne znajo vozit po dvopasovnicah
  -ne uporabljajo smerokazov
  -parkirajo , kjer jim pade na pamet, najraje 2 m od kraja, kamor gredo
  – ko jim lepo rečeš ali jih opozoriš, te v domačem kraju naderejo, kakšen hohštapler da si….

  In ja, mi gre to na živce in ja, sem iz Ljubjane 🙂

  Drugače pa lepo napisano, samo ne razumem, kaj je bilo v sporočilu tako žaljivega? Ne vidim nobene nesramnosti ali ksenofobije, samo kako slovnično napakico 🙂

 12. Z objavo sporočila si dejansko razkrila veliko več o sebi kot pa o “grdih sosedi”. Z malo samokritičnosti ali pa empatije ti bo veliko bolj jasno, zakaj se ti take stvari s sosedi dogajajo.

 13. Zanimliv in živahen blog. Sicer naj bi bil modni (kot pravijo na Cosmopolitanu).

Komentiraj!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: