Ayrton Senna je bil na speedu!


Brazilija od A do Ž.

A

»Ayrton Senna je bil na speedu!« se je glasil slavni ljubljanski grafit. Pa še res je. Moški, ki ga je v otroštvu zaradi slabe telesne koordinacije oče posadil v gokart z eno konjsko močjo, je v svojem kratkem življenju nastopil na 161 dirkah in 41 zmagal. Trikratni svetovni prvak v Formuli 1 je pred očmi svetovne javnosti umrl v Williamsovem dirkalniku na nagradi San Marina leta 1994.

B

Bundchen Gisele

Manekenka v penziji, ki jo je letos doletela čast, da je otvorila olimpijske igre v Riu. Sprehodila se je po najdaljši pisti na svetu v ritmu najbolj brazilske pesmi Girl from Ipanema.

C

Copacabana

Se je najprej imenovala Sacopenapa. Ime Copcabana je dobila po kipcu device Marije, ki dela čudeže v mestecu Copacabana ob jezeru Titicaca v Boliviji. Na njej vsako leto priredijo novoletni koncert. Na koncertu ostarelih Rolling Stonesov je poskakovalo 2 milijona obiskovalcev.

Č

Čvrste zadnjice

In čvrste prsi.

Brazilske plaže so bolj znane po tem kar se ziblje po njih, kot same po sebi.

D

Deževni pragozd

Pokriva nižine Amazonke, a žal ga uničujejo s pretiranim požiganjem.

E

Eeeejjjjjjj, uma Caipirinha, por favor!!!!!!

F

Fuzbal

Vsak Brazilec se rodi z nogometno žogo na nogi.

G

Gilberto Gil

Brazilski pevec, kitarist in skladatelj. Bivši brazilski minister za kulturo. Leta 2004 je na vabilo Braneta Rončela nastopil v ljubljanskih Križankah in jih napolnil do zadnjega kotička.

H

Hawaianas

Niso navadne šlape. Papuče. Pantofli.

So statusni simbol. Kdor ima havajanke, je odprtega duha.

So najboljši natikači na svetu.

Narejeni so iz fine gume in zato primerni za brodenje po plitvini s poletno ljubeznijo pod roko. Lahko se tuširate z njimi. Ubijate ščurke. Žurirate na Copacabani. Ploskate na koncertu Gilberta Gila. So edina stvar, ki vam je v Braziliji morda ne bodo ukradli.

I

Iguazu slapovi

Dolgi so skoraj 3 kilometre in visoki do 82 metrov. Ležijo na tromeji med Argentino, Brazilijo in Paragvajem. Najbolj impresiven je slap Hudičevo grlo s svojimi 700 metri širine.

J

Jesus

Je 38 metrov visok kip na hribu Corcovado nad Riom de Janeirom. Ima čudovit pogled na Rio de Janeiro in lahko kuka v spalnice lepotic, ki so brazilski izvozni artikel številka 3. Takoj za fuzbalerji in muzikanti.

K

Karneval

Tisto pravo Brazilijo doživite med božičem in karnevalom. Takrat se ljudem utrga, saj vsi živijo za teden karnevala. In od karnevala. Šivilje šivajo, v plesnih šolah učijo sambo, so glavna tema pogovorv, cene hotelskih sob se povečajo za trikrat.

Da, karneval je največji žur na svetu in hkrati dober biznis.

Najbolj znani so trije karnevali: Rio de Janeiro, kjer je na Sambadromu največji spektakel za gledalce, Olinda, kjer se ljudje našemijo in prosto norijo po tem prekrasnem mestecu in Salvador v Bahiji, kjer milijoni plešejo na avenijah ob spremljavi glasbe, ki doni iz t.i. Trio electricov (glej T). Med parti živalmi slednji velja za najvarnejšega in najboljšega.

L

Lula Da Silva, bivši predsednik Brazilije.

Na kratko: Lula.

Če bi bil slovenski predsednik, bi lulanje najbrž morali preimenovati. V mirovanje?

M

Marakana – je največji stadion na svetu. Po pravilih FIFA uradno sprejme več kot 78.000 prebivalcev. Graditi so ga začeli leta 1948. Pokriva 195.000 m2. Gradili so ga 18 mesecev in porabili 500.000 vreč peska ter 10.000 ton železnih palic ( z njimi bi lahko 1,5 krat obkrožili svet). Prvi gol je leta 1950 dal Didi. Največ gledalcev je bilo na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo med Brazilijo in Paragvajem, kar 200.000 se jih je mlelo na stadionu.

Če obiščete Marakano kadar ni tekme, se lahko sprehodite skozi slačilnice in se po stopnicah povzpnete na igrišče, kjer vas s pomočjo laserskega šova pozdravijo množice ljudi. Takrat vam lahko postane jasno kako je biti Kralj. In dobro veste zakaj nosijjo pod kratkimi hlačami ozke hlačke…

N

Niemeyer

Arhitekt, ki je s kolegom Lucio Costo, zasnoval glavno mesto Brasilio. Costa je naredil plan mesta, Niemeyer pa narisal zgradbe. Šel je celo tako daleč, da je določil barve in modele taksijev, ki so prevažali prebivalce Brasilie. Narisal je tudi uniforme šoferjev avtobusov…

O njem je bil leta 1964 posnet film That man from Rio, glavno vlogo pa je odigral Jean Paul Belmondo.

Fidel Castro je nokoč rekel:« NIemeyer in jaz sva zadnja komunista na svetu.«

O

Obrigado! Hvala oz. zahvaljen.

Obrigada! Hvala oz zahvaljena.

P

Kralj Pele. Je edini nogometaš na svetu, ki je v dresu brazilske državne reprezentance kar trikrat zmagal na svetovnem prvenstvu. Leta 1958, 1962 in 1970. Zadnjo tekmo je odigral 18.avgusta 1971 proti reprezentanci Jugoslavije.

Bil je prva športna figura v računalniški igrici Atari 2600. Napisal je nekaj avtobiografij, igral v filmih, pisal glasbo. Med drugim je sam napisal vso glasbo za avtobiografski film Pele.

Združeni narodi so ga počastili z nazivom amabasadorja za okolje in prostor, angleška kraljica pa ga povzdignila v viteški stan.

Preden je zbolel, je aktivno promoviral viagro.

R

Ronaldo de Assis Moreira, Ronaldinh Gaucho ali samo Raonaldinho. En fuzbaler, tri imena. Ima to nesrečo, da je njegov prav tako vlecenjeni predhodnik Ronaldo. In če so ju hoteli ločiti, so »ta malemu« pripopali pomanjševalnice in pridevnike.

Fifa mu je dvakrat podelila naziv igralca leta (2005, 2006).

Med ženskami je predvsem znan po svojem ugrizu in izbuljenih očeh.

Med moškimi pa po 27 milijoni €, ki jih je dobil leta 2003 za prestop k Barceloni.

S

Samba

Samba se je razvila kot svojevrstna zvrst glasbe in plesa v začetku 20. stoletja v Rio de Janeiru pod močnim vplivom temnopoltih priseljencev iz brazilske države Bahie. Ima značilno gibanje, ki ima svoj izvor v medenici, ter gibanju stopal in kolen.

Kot družabni ples se je v Evropi prvič pojavila leta 1924, prodrl pa po 2. svetovni vojni. prevsem gre zasluga za popularizacijo tega plesa Fredu Astairu in Ginger Rogers, ki sta odplesala sambo v svojem prvem skupnem filmu.

Š

Šport

Nogomet absolutno številka ena. Brez debate.

Capoeira. Ples, ki so ga v Brazilijo prinesli sužnji in skozi »kao« ples trenirali borilno veščino s katero se bodo enkrat uprli gospodarjem.

Futsal. Notranja izvedba nogometa.

Footvolley. Kot pri odbojki na mivki, le da je potrebno z nogo in glavo spraviti žogo čez mrežo.

Bossaball. Prihajajoča različica footvolleya. Šušlja se, da se jo igra na napihljivih elementih in trampolinih. Je kombinacija odbojke, nogometa, gimnastike in capoeire.

Saint Silver Maraton. Je najstarejše in najprestižnejše tekaško tekmovanje v Braziliji. Maraton tečejo v Sao Paolu na vsak silvesterski dan. Zmagovalca čakata predvsem slava in vsaj malo denarja. Afričan, Paul Tergat je drugi najbolj znan predstavnik črne celine v Braziliji. Takoj za Nelsonom Mandelo. Je pač največkrat zmagal na maratonu…

Tenis.

Košarka.

T

Domačini te vprašajo:

»Tudo beim?«

In ti z dvignjenima palcema odgovoriš:

»Tudo bom!« Do jaja!

U

Umetne operacije.

Brazilija je postala center plastičnih operacij. Izdajajo celo revijo Plastica e Beleza, s katero lažje izberete nov nos, prsi, celo zadnjico. Po želji vam naredijo Brazilian butt lift.

V

Veloso Caetano

V Ljubljani so ga pred koncertom predstavili takole:

»Veloso je na odru marsikaj. Bahijčan, mednarodno čaščena ikona brazilske popularne glasbe, srboriti pripovedovalec zgodb, stari sentimentalnež, rocker tropikalist, osvajalec ženskih src, prefinjen poet, raper, boem. Brazilec, ki se rad pokaže v svoji majici brazilske nogometne reprezentance.«

Z

Zvarek po imenu Caipirinha

1 limeta

kašasa

sladkaj po okusu

ledene kocke

Veliko mero zdrave pameti. Sicer gre le-ta hitro svojo pot.

Ž

Žur

Vse zgoraj našteto.

 

Kategorije:LISICAMICA, FACEBOOKA KRALJICAOznake: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Komentiraj!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: