Droži: kruh s kakavom, ki ni za otroke


Tole testo je med gnetenjem kr pocasto. Ampak hitro vzhaja in nagradi z rahlo grenkim okusom črnega kakava. Jaz zadnje čase povsod turim še žličko svežega karadmoma, ker me spomni na lansko potovanje po Iranu in nafotra moj vanderlust.
Pečen hlebec izgleda ko milijone let star stvor, ki je pogledal iz Marianskega jarka. Ampak ta surov, rustikalni videz je trenutno zelo moderen, a ne?

100g drožnega nastavka
400g vode
450g bele moke
50g polnozrnate moke
40g temnega kakava
10g soli
pistacije (max 125g)
Pistacije v temnem testu izgledajo kot prežeče oči v moko skritega zmaja.
5g sveže mletega karadmoma da pridih eksotike in ti izpadeš ful pametna, ker ga ne tlačiš samo v gin tonic. Ki je ob koncu peke tega kruha edini pokal, ki ga sprejemam. Pa ti spij medaljo, če jo moreš…

Zmešamo vodo in moko in pustimo pol ure. Temu se reče avtoliza. Ko moki dodamo vodo, aktiviramo encime v moki, ki razgrajujejo sestavljenje sladkorje ali ogljikove hridrate v enostavne sladkorje s katerimi se hranijo kvasovke… saj naprej je pa vse jasno, a ne? Moke, ki imajo več glutena, prenesejo daljšo avtolizo.

Dodamo droži in počakamo 1 uro. Počakamo z dodajanjem soli.
Dodamo sol in zamesimo kruh.
Napotki za mesenje kruha so TUKAJ.
Pekla sem pokrito 20 mina na 240 in 30 min brez pokrova na 220.

Vrlo fensi predstavitev kruha si lahko pogledate pa TUKAJ.

Kategorije:LISICAMICA, FACEBOOKA KRALJICAOznake: , , , , , , , ,

Komentiraj!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: