Francoske češple


Ta recept sem že stokrat prepekla in vedno znova pogruntam kaj novega. Recimo, da je fajn dodati smetano, če tako piše v recpetu. Sicer dobiš ogromen vanilijev jošek, ki se v pečici noro napihne, na koncu ostane pa en navaden popndekl, ki ni za nikamor.

Ta recept je v originalu recept za francosko pito z jabolki s portala Okusno.je.
Osnova pite je krhko testo, ki pa ga lahko nadgradite tako, da četrtino masla iz recepta nadomestite z margarino. In dodate en šluk žganega. Fajn je, če imeš žganico iz istega sadja, kot je sadje s katerim delaš pito. Pa to ne pomeni, da moraš najprej pod mostom kuhat šnops, je pa fajn, če pri češplovi piti v testo rukneš malo mekane rakije. Drugače pa paše vsako žganje, ker med peko le-to pari iz testa in ga naredi še bolj krhko. Funkcionira, poskusite!

To testo je potrebno na brzino zvaljati na debelino dobrega pol centimetra, saj je v njem ogromno masla in margarine in na toplem hitro postane katastrofa za valjanje.

SESTAVINE ZA TESTO:
200g moke
75g masla in 25g margarine
1 rumenjak (beljak prihrani za nadev)
30 g rjavega sladkorja
1ščepec soli
žlica sezama za presenečenje
2 žlici mrzle vode (po potrebi; najprej zamesi testo, če je pretrdo, dodaj vodo)

1kg sadja lepo narežeš (na “fruit carpaccio”), slive izkoščičiš in preliješ s sokom polovice limone. Lahko posladkaš, ako je sadje kislo. Zelo riporočam breskve, pozimi lahko uporabite tudi vložene. (Tukaj pazite na sledkor, ker so ponavadi ful cukrane).

SESTAVINE ZA NADEV:
3 jajca (ločimo beljake od rumenjakov)// lahko tudi preskočite ta korak, ampak potem ne bo tako fino…
70g sladkorja v prahu (odsvetujem uporabo rjavega sladkorja, ker potem cela pita postane rjave barve…)// v original receptu je 100g sladkorja, kar je za moj okus presladko.
125ml sladke smetane
Pol žličke vanilije

Z maslom namažeš pekač (To nikoli ne vem – glede na to, da je v testu ful masla, a je vseeno potrebno namazati pekač? Jaz ga vsak slučaj malo pomažem…), ga obložiš s testom, in prebodeš z vilicami (testo, ne pekač), nanj lepo razporediš jabolka (ali katero drugo sadje) in posuješ z dvema žlicama rjavega sladkorja. Zakaj? Ker boš najprej pekla (ali pekel) pito kar tako (brez jajčnega nadeva), sladkor bo lepo krameliziral in na sadju se bo naredila rahla hrustljava skorjica.

Pečemo na 200C, dobre pol ure.

Po 30 min vzamemo pito iz pečice in jo prelijemo s kremo iz jajc, sladkorja in sladke smetne.

Medtem pripravimo nadev oziroma preliv. Kremo kremasto. Vanilijev jošek.
Najprej ločimo rumenjake od beljakov, iz beljakov (dodamo še beljak, ki je ostal od testa) naredimo 3/4 trd sneg.
Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem, primešamo sladko smetano in na koncu dodamo še sneg. Prelijemo čez pito in pečemo še slabe pol ure na 200C. Pazite, ker ta krema hitro naraste in se zna po vrhu prehitro zapeči. Jaz jo včasih kar prekrijem s papirjem, da se ne zažge preveč.

Po novem pripravim kar dvojno maso in spečem dva pekača pite. Ko je enkrat kuhinja usrana in enkrat pečica ogreta, je večna ljubezen sosedov v bloku samo še dodaten kilogram češplov stran…

Kategorije:LISICAMICA, FACEBOOKA KRALJICAOznake: , , , , , , , , , ,

Komentiraj!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: