Moj dedek, influencer


Če bi moj dedek imel instagram, Dan Blizerian ne bi imel za burek.
Slednji je letos poleti z jahte streljal s topom po Dalmaciji, dedek je tolkel pa po Švabih.
Kosmati Dan po morju goni ski-jete, dedek pa je galopiral z belim lipicancem po vaških brezpotjih. Za rojstni dan je mene in moje male frendice nabasal na kočijo in nas peljal po vasi. Mali bajsiji z rdečimi lici, Bajtni Dolf s čikom v ustih in vajetmi v rokah bi bili zvezde družbenih omrežij.
Tako pa so ostale samo pobledele fotke, ki so se odlepile iz albumov in zdaj ležijo pozabljene na dnu predala.

On je bil tisti, ki je narekoval fešn na Koroškem, saj je bil direktor edine veleblagovnice od Titovega Velenja do Celovca. Imel je VIP vstopnico za fešndej, kjer sta po pisti s kostmi šklepetali Bernarda Jeklin in Manca Košir. Po koncu modnih revij je izbral obleke po svojem severnokorejskem okusu, jih stlačil v fičkota in se podal na dolgo pot čez Trojane nazaj v Dravograd.

Se pravi, da je bil on največji infuencer na Koroškem.
Ne pa neki po prsih pobriti in nabildani tipi v razpetih srajcah in roza telovadkah, ki pod fotke s Kimperga pišejo osladne citate o večni ljubezni do lovskih koč, kjer so jim odstopili sobo za noč ali dve.

Deda Franc je nosil kučmo postrani, črtasto obleko čez obilen trebuh in mihno taško pod pajsho. Če fička ni mogle zakurblati, je nasral babico, da ga je porinila s hriba, on je dal v drugo in odropotal v mestni urad, kjer je županoval. Babi je vedno znova žugala za njim s pestjo, danes pa bi mu gladko pokazala sredinec in se v krznenih gučijevih natikačih odpravila nazaj v sponzorsko vilo ležat k bazenu in brat doktor romane. Njene knjižne police se šibijo pod težko temno rdeče zbirke Naša beseda, a mama prisega, da ni prebrala niti ene.
Na imidž je pa zmeraj veliko dala.
Se pravi, da ji instagram kariera literarne kritičarke ne bi uspevala, bi pa kraljevala na družbenih omrežjih z žurerskimi fotkami. Prva je plesala na šanku s frišno trajno in prva v vasi je imela kratke hlače. Toliko o pohujšanju v dolini Mislinjski …

Dedek je bil mojster samopromocije.
Vsako leto je za krajevni praznik napisal gledališko igro, kjer so igrali njegovi vaški frendi in frendice. Vaška krmčarka Ela, soseda Fanika, prodajalke iz veleblagovnice in kolegi iz konjske štale. Zgodba je ponavadi temeljila na resničnih vaških zgodbah preteklega leta in nemalokrat je moral bežati pred razjarjenim možem, ki je skozi zgodbo pogruntal, da ga ima njegova Berta za norca.
Vedno je organiziral konjeniške tekme, kjer je ponavadi on zmagal in vedno znova si je dal podeliti vsaj eno plaketo. Tako se stene v njegovi delovni sobi šibijo pod težo bogato uokvirjenih plaket. Ki jih je napisal sam in jim izbral drage okvirje: ustanovitelj vaške plehbande, častni član gasilskega društva, častni meščan, dolgoletni župan, najboljši generalni direktor. Manjka mu samo še nagrada Marketing Magazina za managerja leta. Managerja lastne blagovne znamke Franc Bart.
Skromen res ni bil.
Še dobro, da si ni dal postaviti spomenika pred Dom borcev.
Ali pa se dal balzamirati.

Kot najstnik je obiskoval meščansko šolo. Pri sokolskih vajah se je dolgočasil, za akcijo je bil pa zmeraj. Tako je enkrat prepričal sošolce, da so v grmovju sredi parka počakali hlapca, ki je skozi Slovenj Gradec s paše peljal krave. Hop, so skočili na njih in jih jahali čez trg. Na žalost jih je pri predrznosti brez primere videl ravnatelj in jim napisal ukor, ker » So naskakovali mimoidoče krave.«
V bistvu še sreča, da takrat ni bilo instagrama.

Kategorije:LISICAMICA, FACEBOOKA KRALJICAOznake: , , , , , , , , , , , ,

1 komentar

  1. Noro, ga kr vidim pred očmi, z današnjo objavo si obudila spominov, hvala!

    Lep pa iz Koroške v LJ,

    Tatjana

    V V sre., 21. okt. 2020 ob 21:35 je oseba MOJ B®LOG napisala:

    > urskaula posted: ” On je bil tisti, ki je narekoval fešn na Koroškem, saj > je bil direktor edine veleblagovnice od Titovega Velenja do Celovca. Imel > je VIP vstopnico za fešndej, kjer sta po pisti s kostmi šklepetali Bernarda > Jeklin in Manca Košir. Po koncu modnih revij je i” >

Komentiraj!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: