Kovter za dušo. Bučna juha in šmorn.


Že cel teden imam doma žnodravega moškega, ki hodi po stanovanju kot bi se mu zgodila največja krivica na svetu. Nos do tal, sključen hrbet, oči vdane v usodo. Konec je. Prehlad* me je ujel!

Za sabo pušča kupčke nogavic, ki jih sleče, kjerkoli in kadarkoli mu je prevroče. To bi skor lahko bila reklama za VOYO 🙂
In robčke.
Kupe robčkov.

Seveda je takega moškega potrebno božati v smeri dlake. A ker pice in pohanega pač ne moreš jesti vsak dan, je danes dobil juho iz buče in šmorn. Kar je zame osebna zmaga, ker še nikoli v življenju nisem zmešala mase za palačinke.
Kar je podobno masi za šmorn. Kmalu bomo ugotovili, da niti ne.

Za pripravo tega kovtra za dušo potrebujete slabo uro, od tega največ traja, da se buča skuha.

BUČNA JUHA, sestavine
– 2 srednje velika krompirja
– buča hokaido v velikosti glave jedva samohodečega otroka (cca 1 kg)
– čebula
– česen
– 3 dcl jušne osnove
– 1 dcl kokosovega mleka
– ingver, kurkuma, čili, sol, poper
– bučna semena in/ali bučno olje
Čebulo nasekljaš, krompir olupiš in narežeš na kocke 2×2 cm. Tu ni treba ekstra paziti na obliko, ker na koncu se vse zmelje v pire.
Bučo olupim z lupilcem za krompir, razpolovim, izdolbem semena, jo narežem na kolute in potem na kocke (približno enake velikosti kot krompir). Nasekljaš česen in 1 cm ingverjeve korenine. Jaz goljufam in dam ingver v prahu.
Čebulo prepražiš na olivnem olju, tik preden je dovolj prepražena, ji dodaš še česen in ingver. Ko zadišita, dodaš krompir in bučo in vse skupaj rahlo popečeš. Zaliješ z jušno osnovo. (Jaz jo vzamem iz zamrzovalnika, zavrejem in z njo prelijem zelenjavo). Po dober pol ure, ko je zelenjava kuhana, dodam še dober deci kokosoveg mleka, začinim, pokuham in s paličnim mešalnikom zmeljem v krasno, gosto svilnato juho.

ŠMORN, sestavine (za 2 osebi)
-2 jajci
– 250 ml mleka
– 110 g moke
– 30 g sladkorja + 1 vanilij sladkor
– ščepec soli

Jajca razdeliš na beljake in rumenjake.
Beljake daj v posodo v kateri boš stepala sneg (npr. posodo od kuhinjskega robota).
V drugi posodi na izi zmešaj rumenjake, mleko, moko, 15 g sladkorja + vanilij sladkor in sol.
Iz beljakov stepi sneg in ko bodo začeli postajati kompaktni, jim počasi dodajaj sladkor. Dobiš svetlečo brivsko peno, ki jo potem rahlo umešaš v mešanico rumenjakov&co.
V največji ponvi stopiš žlico masla in ko začne počasi delati mehurčke, nanj vliješ maso. Pustiš 7 minut na rahlem, enakomernem ognju. Ko se lepo obarva na spodnji strani, jo s spatulo (“spatula” rečeš tako ful po primorsko in zraven zaviješ z očmi. Ker si se to naučila od Flisarja in je zabavno samo njemu in tebi. No, meni) samo razrežeš na 4 dele in vsakega posebej obrneš. Iz popolne pene rata en zmazek, ki je spodaj in zgoraj pečen, vmes je pa še puhasta masa, ki mezi na vse strani. S spatulo (spet zaviješ z očmi) jo počasi režeš na manjše kose, nežno mešaš, dokler niso popolnoma pečeni. Zunaj rjavi in dišeči, notri še puhasti ko mali zajčki.

Te zajčke lahko namakaš tudi v marmelado. Meni najbolj paše slivova.
Ti pa kakor hočeš. Lahko si narediš tudi jabolčno čežano.
Pa dober tek!

* PCR negativen.

Kategorije:LISICA KUHARICAOznake: , , , , , , , , , , ,

Komentiraj!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: